1976

Als ventje van een jaar of 8 krijg ik mijn eerste bamboehengeltje en dobbertje. Het hengeltje is allang verdwenen maar het dobbertje is altijd bewaard gebleven. Ontelbare baarzen hebben dit dobbertje van de onderkant gezien....... 

1980

Op 12 jarige leeftijd kom ik voor het eerst in aanraking met de karper. Op een priveputje zwommen flinke vissen die het overgebleven brood na onze visdag gulzig van de oppervlakte plukten. Niet veel later ving ik mijn eerste karpers aan een broodkorst. Vissen van een kilo of 4 maakte toen grote indruk en ik besloot steeds gerichter op dit putje de karpers te bevissen; de fascinatie was gewekt!

De daaropvolgende jaren maak ik de ontwikkeling mee van de deegbal op basis van roggebrood en schapenbix. Ik breng heel wat uurtjes door in de keuken van mijn neef en mag ook vaak met hem naar de waterkant. Hier leer ik ook de nadelen van de deegbal goed kennen als regelmatig bij een beet de bal uit de bek van de karper wordt getrokken. In deze tijd baart de vangst van een 24 ponds spiegelkarper op de visvijver van Best opzien. Deze vis die ik aan de waterkant werkelijk heb gezien maakte grote indruk. Tegelijkertijd had ik ook het idee dat dat voor mij nooit zou zijn weggelegd ………………………………..

1987

In 1987 maakte ik kennis met een pas geopende zandopgraving enkele kilometers bij ons vandaan. Aanvankelijke viste ik er met mijn swingtiphengel. Regelmatig werd de dunne onderlijn geteisterd door een karper. Een kleinere vis van een pond of 6 kan nog wel gevangen worden, maar vaak werd alles kapot getrokken. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken aan voor het eerst gericht op karper te gaan vissen. Een avond van te voren enkele blikjes mais gevoerd en de volgende morgen vol goede moed terug naar de plas.

Op 7-8-1987 op 6.15 uur ving ik zo mijn eerste mooie karper van de plas. Met bijna 11 pond was ik de koning te rijk.

Steeds vaker ving ik op de plas karpers op deze manier.

1989

Ook op de gracht in Best zwommen mooie vissen. Als het warm weer was werd na schooltijd de fiets gepakt en gekeken waar in de gracht de vissen te vinden waren. Als dat gelukt was werd er bij de bakker snel een brood gekocht en werd en tot in het donker gevist.

Op de foto’s zijn 2 van de mooiste vissen van die tijd te zien. Schubkarpers tussen de 12 en 16 pond, gevangen op een simpele broodpluim.

Hoewel de boilie ook zijn intrede had gedaan bleef ik vissen met licht schuiflood en lichte wakers. De foto is gemaakt in 1 van de baaien  van de grote zandwinningsplas

1991

De karper wordt steeds meer een studieobject; ik lees alles wat los en vast zit over de karper, ook leg ik mijn eigen visbibliotheek aan. Op deze manier steek ik een heleboel theoretische kennis op. Ik moest en moet wel altijd het nut van vernieuwingen inzien voordat ik ze ga gebruiken. De foto’s laten het paaifestijn op de plas zien.

1992

Na een aantal jaren op de plas doorgebracht te hebben besloot ik, mede omdat er aan de plas in mijn auto was ingebroken, mijn geluk elders te gaan zoeken . Zo kwam ik terecht op de Vlasroot. Een mooie plas aan de rand van een natuurgebied

De door mij op de plas gebruikte aassoorten mais en boilies, werden nu vervangen door spul wat kant en klaar in een Eindhovense hengelsportzaak werd verkocht. Het waren kikkererwten. Op de foto zijn de eerste 2 vissen te zien de ik kort na elkaar met dit aas wist te vangen.

In de jaren die volgenden heb ik enkele honderden karpers op dit superaas gevangen.

1994

Nog steeds op de Vlasroot ga ik voor het eerst ’s winters vissen. Helemaal alleen aan het water in soms barre weersomstandigheden.

Op de foto 2 schubkarpers die ik 5 minuten na elkaar ving eind januari. De kleinste van de 2 moest ik met de hand landen omdat de grote al in het schepnet zat; lichte paniek………

 

In de late zomer van dit jaar maakte ik kort kennis met de “Tangkoel” in Blerick. Ik gebruikte inmiddels naast kikkererwten een tweede prima particle; de tijgernoot. Met dit nootje wist ik binnen anderhalf uur bij mijn eerste sessie de grootste vis van het water te vangen, een schubkarper van ruim 17 pond.

In de winter van dit jaar vond een tuinder het nodig afvalwater met gif te lozen in dit prachtige plasje met massale vissterfte als gevolg.