Jelleke's website

Website van Mariëlle Kuijpers

Pergamano

Witwerk

Alle projecten beginnen met het overtrekken van een patroon met een inktpen en (meestal) witte inkt.

Hierna wordt op de achterkant van het papier geciseleerd. Ciseleren is een techniek waarbij je met een pen met een bolletje erop over de achterkant van het perkamentpapier wrijft. Het papier verkleurt op die plaatsen van grijs naar wit. Hoe harder je drukt hoe witter het papier wordt. Uiteindelijk geeft dat het mooie effect aan het project.
Onderstaand witwerk is opgeplakt op een rode kaart.

In plaats van ciseleren met een bolle pen kun je ook ciseleren met een spitse pen en daarmee streepjes trekken, zoals hier in de roos is gedaan of punteren, met een spitse pen op de achterkant puntjes zetten, heel dicht tegen elkaar aan, zoals het lichte hart.
Bij een witwerk worden verder geen andere technieken gebruikt om kleur aan te brengen.

 

PCE's

PCE wil zeggen Perga Colours Exclusive. Dit zijn stiften met een inkt op waterbasis. De inkt kan met of zonder een penseel op perkamentpapier worden aangebracht.

Eerst wordt de tekening op perkamentpapier overgebracht. In tegenstelling tot bij het witwerk kan dit nu ook met gekleurde inkt gebeuren. Hierna wordt de tekening ingekleurd met PCE's.

Bij dit project is gebruik gemaakt van een breed penseel. Met het penseel wrijf je over de stift om zo de inkt over te brengen op het penseel. Met zachte halen trek je strepen vanaf de rand van de tekening naar het midden. Omdat er maar weinig inkt op het penseel zit lijkt het alsof het inkleuren gebeurd is door allemaal streepjes te zetten. Vooral bij de groene blaadjes is het effect goed te zien.

Een andere mogelijkheid om te tekening in te kleuren is om rechtstreeks met de stift inkt aan te brengen op het papier en deze met een nat penseel uit te wrijven.

 

 

Pintura en Pinta Perla

Een andere manier om kleur aan te brengen is het gebruik van Pintura. Een verf op waterbasis. Pintura is matte verf en Pinta Perla is glansverf. Beide soorten verf kunnen goed vermengd worden. Vaak wordt een kleur gemengd met wit om zo een kleurtint te krijgen die verloopt van donker naar licht.

Het mengen van Pintura en Pinta Perla gebeurt meestal op het penseel. Eerst wordt het penseel gerold door de ene kleur. Daarna wordt het puntje gedoopt in een andere kleur. Met 1 haal wordt de verf dan aangebracht op het papier. Op deze manier krijgt het project een levendig effect.

Bij onderstaand project zijn de bloemblaadjes met deze techniek gemaakt. In het midden van de bloem is de kleur donkerder dan aan het uiteinde van de blaadjes.

Bij onderstaande rozen is duidelijk te zien dat de rode en witte kleur op het penseel een duidelijke overgang maken van rood naar wit. Het penseel wordt eerst in de witte verf gerold, hierna wordt op het puntje rode verf gedaan. Met dit puntje trek je een lijn lang de rand van het rozenblaadje. Door het penseel plat te houden wordt de rode verf aan de rand aangezet en de witte verf meer in het midden.

Ook bij onderstaand project is het overgaan van verschillende kleuren goed te zien.

 

Perga Liners

Een andere techniek om kleur aan te brengen is met Perga liners, 2 verschillende soorten kleurpotloden. De ene soort is op oliebasis, wordt vaak als basis gebruikt.

De andere soort is op waterbasis, de zogenaamde aquarelpotloden. Je kunt deze aanbrengen op papier en met een nat penseel uitwrijven. Maar ook is het mogelijk om met de penseel de kleur rechtstreeks van het potlood af te halen en ermee te schilderen.

Als je zorgt dat je potloden een scherpe punt hebben dan is het ook mogelijk om een project in te kleuren door middel van de streepjes techniek. Je begint met streepjes te trekken vanaf de buitenlijn van een vlak naar het midden. Deze streepjes zet je erg dicht tegen elkaar aan, te beginnen met de lichtste kleur. Je maakt lange halen tot bijna aan het midden van het vlak. Hierna neem je een donkerdere kleur en herhaal je de handeling, je maakt nu de halen iets minder lang. Zo ga je door tot je 3 à 4 kleuren hebt opgezet.

 

Je kunt ook zonder vaste vlakken inkleuren met de streepjestechniek.

 

Natuurlijk is het ook mogelijk om de Perga Liners als gewone potloden te gebruiken...

 

 

Sjabloneren

Sjabloneren is een techniek waarbij je met Pintura op een dikke kwast een patroon tamponneert.

Door dit met verschillende kleuren over elkaar te doen, van licht naar donker krijgt je een mooi effect.

Als afwerking wordt het figuur aan de achterkant nog geciseleerd.

 

 

Diagonaal grid

Werken met de diagonaal grid is mijn favoriete techniek geworden. Ik vind het prachtig om gewoon vanuit het niets een mooi symmetrisch of niet-symmetrisch patroon te ontwerpen.

Het diagonaal grid is een metalen plaatje met gaatjes erin.

Op dit plaatje leg je je papier. Je zorgt ervoor dat het papier ondersteboven op de grid ligt. Plak het papier vast met verwijderbare tape of buddies.

Met een fijne ciseleerpen ga je een patroon maken door het papier met de pen voorzichtig in de gaatjes te drukken. Op de andere kant (dus eigenlijk de voorkant van je project) ontstaan nu kleine witte bolletjes.

Als je patroon klaar is draai je de hele grid om, met het papier er nog steeds op. Nu kun je met de prikpen gaatjes gaan prikken die je later gaat knippen. Op deze manier haal je dus stukjes papier weg.

Door er een gekleurd vel papier achter te plakken ontstaat er een mooi contrast.

                   

                   

                   

Een wat meer vrije uitwerking, maar wel een stuk moeilijker zijn de volgende ontwerpen. Allemaal door mijzelf ontworpen.

              

 

3 Patronen van mij zijn verschenen in Pergamano Magazine.

         

 

Nog een paar die de moeite waard zijn....

                   

                   

 

 

Pergamano